Σάββατο 7 Απριλίου 2012

παπαγαλακια budgies

 

 

παπαγαλακια budgies

                                      παπαγαλακια budgies



Καλημερα σε ολους! Ειμαι καινουριος στο φορουμ σας κ χαιρωμαι πολυ που βρηκα 1 φορουμ που ασχολειται με ζωα(Ελληνικο). Ειμαι ο Παναγιωτης 22 ετων και ειμαι λατρης των ζωων και ειδικα των παπαγαλων.
Αυτη τη στηγμη εχω βαλει για αναπαραγωγη 2 budgies που αγωρασα περσυ τον μαρτιο η απριλιο δε θυμαμαι ακριβως αλλα εχω καποιες αμφιβολιες για το θυληκο κ αν οντως ειναι θυληκο γιατι ο χαλινος του ειναι πολυ σκουρο καφε και οχι το ανικτο καφε που εχουν τα περισσοτερα θυληκα budgies. Eιχα κανει και παλιοτερα επυτυχιμενες αναπαραγωγες με 1 αλλο ζευγαρι αλλα μου ψοφισαν πριν 2 χρονια (τα ειχα 13 χρονια).Θα προσπαθησω να βαλω κ καποιες φωτογραφιες.

                                   παπαγαλακια budgies


Το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 8 χρόνια.
Και στα παπαγαλάκια επίσης το να έχουν μικρά, είναι μέρος της φυσιολογικής τους ζωής. Όταν έχετε ένα ζευγάρι και θέλετε να διαιωνίσετε το είδος, πρέπει πρώτα να αναρωτηθείτε αν δεν είναι πολύ ένα σμήνος παπαγαλάκια.

Η ΦΩΛΙΑ: Στην πατρίδα τους, τα παπαγαλάκια φωλιάζουν γενικά σε τρύπες δένδρων ή σε κουφάλες κλαδιών. Οι φωλιές αυτές έχουν διάφορες μορφές και δεν μοιάζουν μόνο με την γνωστή κοιλότητα που κάνουν οι δρυοκολάπτες μέσα στον όρθιο κορμό ενός δέντρου με το τέλειο στρογγυλό άνοιγμα. Ευτυχώς, δεν είναι ανάγκη να προσφέρετε στα παπαγαλάκια πιστά αντίγραφα μιας φωλιάς. Θα είναι ικανοποιημένα με φωλιές που βρίσκονται στο εμπόριο και που έχουν φτιαχτεί απο λεπτές σανίδες ή κόντρα πλακέ.

Θα βρείτε δυο ειδών φωλιές: ένα κατακόρυφο κουτί με ένα άνοιγμα στο επάνω μέρος της μπροστινής πλευράς και ένα άλλο, οριζόντιο, με μια τρύπα στο αριστερό ή δεξιό μισό της πίσω πλευράς. Η επιφάνεια αυτών των τελευταίων είναι λίγο πιο μεγάλη και αποδεικνύονται καλύτερες αν υπάρχουν πολλοί νεοσσοί. Κανένα αυγό δεν θα σπάσει όταν το θυληκό, την ώρα που τα σκεπάζει περνάει απο το πλάι και δεν χρειάζεται να κάνει άλμα εις ύψος, όπως συμβαίνει με τις κατακόρυφες φωλιές. Και τέλος είναι πιο εύκολο για τα μικρά να εγκαταλείψουν τη φωλιά, επειδή δεν σκαρφαλώνουν στη γλιστερή επιφάνεια για να βγουν. Όλα αυτά λοιπόν συνηγορούν υπέρ του δεύτερου τύπου φωλιάς, αλλά και ο πρώτος διατίθεται πάντα προς πώληση.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη, τα θηλυκά παπαγαλάκια δεν θέλουν να μπει τίποτα στον πάτο της φωλιάς. Αν στρώσετε ροκανίδι ή πριονίδι θα το καθαρίσουν γρήγορα.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΜΑΣ ΚΛΩΣΣΑΝΕ:
Θεωρητικά μπορεί να έχετε πουλάκια όλες τις εποχές του χρόνου. Τα πουλιά είναι συνηθισμένα να εκμεταλλεύονται τις εποχές που ευνοούν το κλώσσημα και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης για το πότε θα το κάνουν. Μόνο κατά την περίοδο της πτερόρροιας δεν θα το κάνουν. Συνιστάται πάντως να μην αφήνετε τα πουλιά να κλωσσούν πριν το Μάρτιο. Την εποχή εκείνη μόνο θα τους δώσετε φωλιά και τους σπόρους με φύτρο που συμπληρώνουν τους συνηθισμένους, καθώς και τροφή πλούσια σε πρωτεϊνες. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι μετά από αυτές τις προσπάθειες θα έχουμε ωοτοκία και επώαση. Το θηλυκό θα γεννά ένα αυγό κάθε δύο ημέρες και αρχίζει το κλώσσημα από το πρώτο αυγό.

Αν τα αυγά που θα γεννηθούν είναι κατά μέσο όρο πέντε, αυτό σημαίνει ότι το πρώτο πουλάκι που θα βγει θα έχει ήδη μεγαλώσει και ανοίξει τα μάτια του, ενώ το πέμπτο μόλις θα εκκολάπτεται. Παρά αυτές τις διαφορές οι τελευταίοι νεοσσοί δεν μειονεκτούν, επειδή τις δυο πρώτες ημέρες μετά την εκκόλαψη η μητέρα τους τα ταϊζει με τροφή χωνεμένη από πριν στο στομάχι της. Το θηλυκό πουλί που κλωσσάει σπάνια αφήνει την φωλιά στη διάρκεια της ημέρας, και μόνο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Η ποσότητα κουτσουλιών που μαζεύονται είναι σημαντική, και μπορεί να αντιστοιχεί στο ένα δέκατο του βάρους του πουλιού.

ΟΙ ΝΕΟΣΣΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΓΟ:
Αν θέλουμε να εξελιχθούν οι νεοσσοί σε δυνατά και υγιή πουλιά, πρέπει οι γονείς ήδη από την περίοδο της επώασης, να τρώνε και ειδικό πατέ εκτός από τους συνηθισμένους σπόρους. Για να κερδίσετε χρόνο και κόπο, αγοράστε αυτό το πατέ έτοιμο από το εμπόριο και εμπλουτίστε το με ένα κρόκο αυγού σφιχτού, με άσπρο τυρί ή καρότα ριμμένα πολύ ψιλά. Συνιστάται επίσης να τους δίνετε επιπλέον ένα μείγμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων σε σκόνη. Ας θυμηθούμε εδώ πάλι τους σπόρους με φύτρο που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες.

Το κλώσσημα διαρκεί 18 ημέρες, οι νεοσσοί περνάνε περίπου πέντε εβδομάδες στη φωλιά και στην συνέχεια βγαίνουν με μεγάλα μαύρα μάτια, μαυριδερό ράμφος και ένα φτέρωμα που δεν είναι καλά αναπτυγμένο και χωρίς το οριστικό τους χρώμα. Ο πατέρας ασχολείται μαζί τους ακόμα μια ή δύο εβδομάδες. Μετά γίνονται ανεξάρτητοι. Γενικά η φωλιά είναι τώρα πολύ βρώμικη και πρέπει να καθαριστεί πολύ καλά. Δεν πρέπει να αφήσετε το θηλυκό να γεννήσει περισσότερο απο 2 συνεχόμενες φορές.

Βιβλίο Παπαγαλάκια της σειράς Κατοικίδια ζώα. Εκδόσεις Καρακωτσογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου